vászonképstúdió
1074 Budapest, Dohány u. 86.
Telefon: +36 30/434-6353
e-mail: info@vaszonkepstudio.eu

Milyen technológiával és milyen alapanyagokra készülnek a vászonképek?

A rendelés folyamatában lehet választani két alapanyag közül a vászonképek elkészítéséhez.

Fényes galleria vászon:

370 g/m2 súlyú természetes fehér színű, félfényes felületű  pamut és poliészter szövésű közepesen  strukturált vászon.  Kimagaslóan nagy színterű, kimondottan ajánlott fotók nyomtatására. kiválóan feszíthető, művészi  reprodukciók készítésére is ajánljuk.
Nyomtatás kimagaslóan magas dinamikus színeket eredményez az EPSON SureColor SC‐S80610 ‐ 1 x 10 color géppel nyomtatva. PANTONE Solid Coated Colours színek 98,2%-át visszaadja   a PANTONE MATCHING SYSTEM®-nek megfelelően a Pantone értékelése és tanúsítványa szerint. Ha igazán gyönyörű fotókat szeretne vászonra nyomtatni ezt próbálja ki nem fog csálódni.

Matt művészi vászon:

370 grammos, természetes hatású, félszintetikus, matt fehér, művészi  festővászon. Tökéletesen kifeszíthető,, egyenletes, szép textúrájú anyag. Kimondottan a jánljuk művészi reprodukciők és minőségi matt nyomatok elkészítéséhez.
Nyomtatás MOTOH ValueJet VJ-1638UH UV nyomtató használja a díjnyertes Intelligent Interwaving technológiát, ami garantálja a csíkozódástól mentes nyomatok előállítását. Itt a festék cseppek nem kémiai kötéssel hanem UV fény hatására kötnek meg, nem szívódnak be az alapanyagba a festékcseppek, ezért tűélesek a nyomatok.

Vakráma:

Fenyőfából készül. Három méretben készíti az asztalos műhelyünk. 1x2 cm-es léc csak mini vászonképekhez használjuk max A/4 méretig. A 2x4 cm-es lécet használunk a legtöbbet, mert ebből készül a legtöbb vászonkép vakrámája. Javasolt vászonkép méretek a 2x4cm-es keret lécből a 20x30 cm-től a 200x100 cm-ig. 4x4 cm keretléc A robusztusabb, impozásabb, nagyobb képekhez javasoljuk. A 200x100 cm feletti vászonképekhez ez már jobban illik, és stabilabb is a szerkezete.

Vászonkép felfeszítése:

A vászonképek felfeszítése vakrámára egyenként kézzel történik. A munkafolyamat során gondosan odafigyelve minden sérülést elkerülve, vászonfeszítő fogó és tűzőgép segítségével rögzítjük a vásznat a kerethez

Csomagolás:

A vászonképet először stretch fóliába tekerjük, ami biztosítja a vízhatlanságot. Következik a puha habfólia csomagolás, ami védi a vászonképet a sérülésektől, ütődésektől. Végül hullámkartonba teszzük, ami megadja a külső védelmet a vászonképeknek. Sserencsére eddig talán két kép sérült meg eddig szállításkor. Azokat ismételten legyártottuk és újra elküldtük díjmentesen ügyfeleinknek.

Gyártási - és szállítási idő:

Igyekszünk minden rendelést a leghamarabb teljesíteni. Évközben átlagosan 1-2 nap alatt tudjuk teljesíteni a gyártást. Akciók és karácsony idején ez azért meghosszabodhat. SOS esetben oldalon válszthatod a garantált egy napos gyártást felár ellenében. Ekkor a rendelésed kikerül a sorból és előrekerül. A grafikusok azonnal feldolgozzák, de gyors gyártás érdekében neked is figyelned kell, hogy jóváhagyd a tervet, mert a jóváhagyásod nélkül nem tudjuk elkezdeni a vászonkép gyártását. Az egy napos gyártás nem foglalja magában a szállítási időt, (csak a személyes átvételt az üzletünkben,) mert az nem rajtunk múlik. Mi egy napos szállítást rendelünk mindig a GLS-től. Tehát a legjobb esetben az egy napos gyártást futáros rendelés esetén a te jóváhagyásod utáni második napon kapod majd kézhez a futártól. A futártól mindig kapsz értesítést amikor mi feladtuk számodra a vászonképet és reggel egy 3 órás intervallumot, hogy mikor érkezik hozzád a rendelés.

 

Hogyan hozzuk ki a maximumot a képünkből?

A kiváló vászonképhez elengedhetetlen a kiváló alapanyag, melynek a nyers kép is ugyanúgy részese akár csak egy prémium minőségű vászon vagy vakráma. Mit tehetünk annak érdekébe, hogy a kép, amit viszont szeretnénk látni vászonképként, a lehető legszebb minőségben és élességben lássuk viszont már nyomatként?

Itt találtok pár hasznos tippet:

Google: Kép alapján keresés

Ha a kívánt kép internetről letöltött érdemes megkeresni a lehető legjobb méretben. A ’Keresés kép alapján’ opcióval könnyen megtalálhatod az adott képből a legjobb minőséget. Kattints a fényképezőgép ikonra.

Majd húzd át a már letöltött képet (vagy a Kép feltöltésével a Tallózás gombra kattintva feltöltheted azt).

Az Összes méret megtekintésével kiválaszthatjuk a legnagyobb méretű és legjobb minőségű képet.

Ha a képed nem megfelelő minőségű, akkor se aggódj! Mi kihozzuk belőle a maximumot.

Hogyan döntsem el elég jó minőségű-e a képem?

Az alábbi táblázatban néhány gyakran rendelt mérethez találtok útmutatót, ami leírja körülbelül mekkora képet érdemes küldenetek nekünk.

Kép felbontása Javasolt maximális méret
2 megapixel (kb. 1600x1200 pixel) 50x40 cm
3 megapixel (kb. 2000x1500 pixel) 70x50 cm
4 megapixel (kb. 2300x1700 pixel) 80x60 cm
5 megapixel (kb. 2600x1900 pixel) 100x70 cm
6 megapixel (kb. 3000x2000 pixel) 120x80 cm
8 megapixel (kb. 3300x2400 pixel) 150x100 cm

Mekkora képet rendeljek?

Sok mindentől függhet mekkora képet érdemes rendelni, mint például a szabad falfelület mértete, a szoba hangulata és a kép stílusa. Annak érdekében, hogy segítsük a döntést, a fenti táblázat méreteit ábrázoltuk arányosan az alábbi képen:

Egy vászonkép, ha jóhelyre helyezzük az otthonunkban nagyon feldobja a környezetet. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl pici képet rendelnek egy nagy üres falfelületre, vagy a képen lévő motívumok személyek mérete nagyon kicsi. Nefeledjük el, hogy sokszor ezeket a képeket legalább fél de inkább több méterről szemléljük. Sokszor van a kanapé vagy ágy felett és így már nem annyira élvezhető a kis méret. A kis méretet inkább a nagyobb képek kiegészítőjeként vagy ajándéknak ajánljuk.

Amennyiben a vászonképet, egy nagyobb falfelületre tervezzük feltenni javasoljuk, hogy ne hátráljunk meg a nagyobb méret választástól. Sokkal mutatósabb lesz tőle a a lakásunk helysége. Fontos, hogy a nagy méretű képekhez jó minőségű fotót vagy alkotást küldjetek, egy facebookos képből nem lehet csodákat készíteni. Ha a vászonkép valamelyik oldalának a mérete átlépi a 120 cm-es méretet, javasoljuk a 4x4 cm-es keret választást. A vastagabb keret nagyobb stabilitást nyújt már ekkora fesztávon és a faltól való nagyobb kiemelkedéssel impozánsabb hatást kelt.

Készítsd el a saját vászonképed! Tedd egyedivé az otthonodat egy teljesen egyedi képpel!

Ha van egy kis kézügyességed Te is elkészítheted a saját vászonképed. Segítünk neked. Lépésről-lépésre haladva leírjuk, mire figyelj oda. Ezt a kis segítséget betartva biztosan sikerül majd elkészítened a saját képedet.

Miért írtuk ezt a cikket?

Több éves gyártásunk során tapasztaltuk, hogy sokan érdeklődtek a vászonkép elkészítésének a folyamatáról, alapanyag és eszközigényéről. Sok ügyfelünk szeret barkácsolni házilag megalkotni saját alkotásokat. Honlapunkon, lehet rendelni kimondottan csak vászonnyomatot. Ilyen rendeléskorérdemes beírni a megjegyzés rovatba, hogy meglévő képkeretbe szeretnéd –e tenni a nyomatot, vagy egy keretre Te saját magad fogod ráfeszíteni. Amennyiben elfelejtetted ezt leírni az sem probléma, mert a gyártás előtti egyeztetésnél úgy is rákérdezünk. Mindig csak a jóváhagyásod után nyomtatjuk ki a képet és úgy készítjük el a grafikát, ahogy megbeszéltük veled.

A vászonkép elkészítéséhez szükséges eszközök:

Gérvágó

Tűzőgép, tűzőkapocs

Vászonfeszítő fogó

Sniccer, olló

Mérőszalag, vonalzó

Gérvágó

Gérvágó lehet bármilyen típus (bár mi ragaszkodunk egy márkához, mert nagyon bevált), ezzel daraboljuk a léceket a megfelelő méretre. Az ilyen vágógépek sokféle anyag vágására alkalmasak. Nagyon fontos hogy fa vágásához megfelelő korong legyen rajta és az is éles legyen. Tompa, kopott fűrészkorong különben kiszaggatja vágáskor a faszálakat és lehet csiszolni a léceket.

Tűzőgép:

Nagyobb használathoz pneumatikus tűzőgép a megfelelő (több száz kép/nap) A kisebb mennyiségekhez elég egy elektromos tűzőgép. Az ilyen gépekből is rengeteg márka és típus áll rendelkezésre a házi alkalmi és a félprofi megoldásokig. A lényeg, ha nem rendelkezünk tűzőgéppel még, akkor olyat vegyünk, amihez könnyen beszerezhető a későbbiekben a tűzőkapocs. Legyen állítható a beütés erőssége. Könnyen tölthető legyen kapoccsal. A kapocs hosszúság 8-10 mm legyen a stabil keretszerkezet elérésének az érdekében.Egy-egy kép elkészítéséhez nem kell ekkora beruházást, eszközölni. Olyankor elé,g ha kézi kapocsbelövőt használunk. Ezek a szerkezetben található rugó erejét használják fel a kapcsok beütésére a fába.

Vászonfeszítő fogó:

Kisképeknél nem annyira fontos, mert kézzel is meglehet feszíteni a vásznat annyira, hogy szép eredményt érjünk el. Egy 60x40 cm vászonkép méret felett viszont javasolt egy ilyen fogó használata. Nagyon nagy képeknél viszont lehetetlen ilyen eszköz nélkül kellően felfeszíteni a vásznat a keretre.

Sniccer, olló:

A sniccer a vászon darabolásához, vagy méretre vágásához kell, de egy sima olló is megfelel a célnak. Amennyiben egy vászonnyomatot rendelsz egy gyártótól, általában már méretre vágva kapod meg a vásznat.

Mérőszalag, vonalzó:

A vászonképed elkészítésénél veszed majd igénybe először őket, kivéve ha szabványméretű keretet készítesz mert ahhoz beszerezhető a méretre vágott keretléc. Másodszor a vászon középre pozícionálásánál kell majd a tűzés előtt, hogy a kép pontosan oda kerüljön ahová szeretnéd.

Alapanyagok

Vakráma léc:

A kereskedelemben sok fajtájú lécet lehet vásárolni barkácsáruházakban, különböző méretekben. Vannak kimondottan vakrámára szakosodott cégek is akiknek szintén van webáruházaik. Javasoljuk, hogy inkább az utóbbiaktól szerezzétek be a léceket. Induláskor mi is kerestük a megfelelő helyeket ahonnan betudjuk szerezni a megfelelő minőségű alapanyagot és azt tapasztaltuk, hogy a speciálisan erre ráállt gyártók jobb minőséget készítenek. Ma már saját asztalosműhelyünk gyártja a kereteinket Nagyon fontos hogy a léc már kilegyen száradva, hogy későbbiek során már ne deformálódjon. A legtöbb vakráma luc vagy borovi fenyőlécből készül. A lucfenyő könnyebb, míg a borovi fenyő sokkal sűrűbb nehezebb fenyő. A keretléc gyártók a léceket bemarással készítik, hogy a vászon a feszítés után véletlenül se érjen hozzá a keret belső éléhez, mert az a benyomódáskor meglátszódhat. A keretlécek két legáltalánosabb méret vastagsága a 2x4 cm és a 4x4 cm. A 4x4 cm vastag léceket a nagyobb (80 cm felett) képekhez javasoljuk. Ilyen méretben a keret, sokkal stabilabb és impozánsabb, hiszen a kép síkja jobban kiemelkedik a fal síkjából.

VAKRÁMA KÉSZÍTÉS

A lényeg a pontos mérés és vágás. Elég, ha két szembe lévő oldal léce 2mm-re kisebb a másik meg 1-2 mm-rel nagyobb és máris csáré, csámpás vakrámát kapunk. Javasoljuk, hogy a léceket mindig párban vágd. Így biztosan egyforma lesz a két szemközti oldalad még ha nem is sikerült pontosan levágnod a kijelölt méretet. Tehát ha szeretnél, mondjuk egy 40x30 cm-es vakrámát készíteni akkor kell hozzá két darab 40 cm-es és két darab 30 cm-es léc.

Mire figyelj a lécek gérvágásánál.

Először is ne kapkodj figyelmesen és pontosan jelöld be a külső léc élen a méretet. Vedd figyelembe, hogy minden vágásnál van vágási veszteség, a korong vastagsága. A méret tartása érdekében a korong mindig a jelölés külső szélén legyen. Fontos, hogy a gérvágó fűrész 45 fokosra legyen állítva. A két 45 fokos vágás adja majd ki a 90 fokos derékszöget. Mi szoktunk használni fém derékszöget (de bármilyen megteszi) hozzá állítjuk a léceket így gyorsabb és pontosabb a lécek rögzítése. A sarkokat általában három esetenként négy tűzéssel rögzítsed, hogy stabil legyen. Mikor végeztél mind a négy sarok rögzítésével egy oldalon, óvatosan fordítsad meg a félkész keretet és ismételd meg a másik oldalon ma tűzést minden saroknál. Így válik stabillá a vakráma a vászonképedhez

Vászon:

Mint minden alapanyagból szerencsére a nyomtatható vásznakból is széles a termékkínálat. Sokan nem tudják de nem lehet akármilyen vászonra nyomtatni, mert a inkjet nyomtatók átlövik a festéket az alapanyagon, ezért ezeket a vásznakat egy vékony mázréteggel vonják be. Persze vannak olyan textil nyomtatók, amelyek máznélküli anyagokat is képesek nyomtatni, de az egy másik iparág (bútorszövet, függöny stb.). Tehát van a szövet a mi lehet természetes alapanyagból, műszálból és ezeknek a számtalan keverékéből. A vászon szövésszerkezete is lehet finom és durva. A finom szövés már-már molinó jellegű a durván pedig nem jönnek ki elég szépen a fotók részletei. Mi közép szövés sűrűségű vásznakra gyártunk a vászonképeket. A máz réteg lehet a mattól egészen a csillogó fényes kivitelig. Színárnyalatban a hófehértől a barnás árnyalatig terjedhet. Tapasztalataink szerint az ügyfeleink alapvetően két féle vásznat keresnek, matt és félfényes kivitelt. Mi ezért tartunk két típust, szem előtt tartva, hogy a fotónyomtatásnak melyik felel meg a leginkább. Matt vásznat inkább festmény replikákhoz vagy olyan fotónyomatokhoz ajánljuk, ahol nem szeretnénk, ha az erős napsütés miatt becsillanna a kép. A félfényes vászon kimondottan fotók nyomtatására ajánljuk nagyon nagy a színtere, minden sokkal élénkebb, látványosabb rajta Az azért nagyon fontos, hogy olyan helyen gyárttassuk le a vászonnyomatot, ahol minőségi alapanyagokkal dolgoznak. Lehet, hogy nem a legolcsóbbak, de a végeredményt nézve megéri. Egy képet csak nem két hétre teszünk fel a falra. Kínából sokan rendelnek vászonnyomatot és behozzák hozzánk felfeszíteni. Ezek nagyon olcsók és általában gyöngyvászonra készülnek, vékonyak, csillognak. (Én nem tenném fel a falra) Egy jó vászon legyen kb. 370g-os, jól feszíthető, de feszítés után már ne nyúljon tovább. Természetesen nálunk is tudsz egyszerűen rendelni vászonnyomatot. Az ár kalkulátornál csak megadod a méretet, és ami azonnal számolja az árat és feltölthetted a képedet. A grafikus kollégánk fog egyeztetni veled telefonon, hogy miként szeretnéd a nyomatot felhasználni. Elkészíti számodra a nézőképet, amit módosíthatsz. Csak az általad jóváhagyott grafikát gyártjuk le.

Vászonkép készítésének a folyamata:

Kell egy stabil asztal, vagy munkafelület.

Tegyél rá valami vékony lepedőt vagy valami puha anyagot, ami nagyobb, mint a kép

A nyomtatott vásznat nyomattal efelé helyezd az asztalra

Tedd rá a vakrámát a vászonra úgy hogy minden oldalról azonos legyen a fenn maradó vászon (tehát középre

Tűzd meg a két szemben lévő oldalt egy–egy kapoccsal.

Ellenőrizd le, hogy megfelelő pozícióban van-e az előoldal, majd Tűzd meg a másik két oldalt is egy-egy kapoccsal.

Feszítés mellett haladj végig egy oldalon majd a szemközti oldalon. kb 4-5 cm tűzz egy kapcsot.

A négy oldal feltűzése után hajtsd be a sarkokon a vásznat és rögzítsd ott is.

Üsd be az akasztót és tedd fel a remekművet a kiszemelt helyre

Köszönöm, hogy végig olvastad. Remélem segíthettem. Kérdés esetén szívesen segítünk, hívj minket bátran.


Adatvédelmi tájékoztató